Infoblogje




Praktijkvoorbeeld uit 2012 pálinka stoken.

Samen met een aantal Hongaarse vrienden gaat Huub pálinka stoken. Op de vrachtwagen worden de tonnen met fruit aangeleverd bij de pálinkastokerij, iedereen lever zijn eigen ton of tonnen met fruit af. Wij hebben in het jaar 2012, 45 liter pálinka bij de pálinkastokerij laten stoken.

Om pálinka te kunnen laten stoken moet je je lakcímkartya en je APEH belastingkaartje overhandigen bij de pálinkastokerij. De APEH kaart dient om aan de belastingen door te geven hoeveel pálinka je stookt. De Lakcímkartya om je identiteit te controleren.

Men vraagt aan je hoeveel procent de pálinka moet worden. Wij kozen niet voor 51 of 52%, maar voor 45% alcohol.
Dan wordt het fruit/fruitdrab verwerkt.
Om de gestookte pálinka af te rekenen hanteert men de volgende formule.

In totaal leverde het gebrachte fruit 46,7 liter pálinka op.
De alcoholpercentage van de pálinka was 45%

De berekening is dan als volgt:
Liter x alcoholpercentage : 100 = HLF
46,7  X 45  : 100 =  21

Afrekenen gaat als volgt

HLF x vastgestelde 'stuks'prijs van het betreffende jaar    =    prijs exclusief AFA

21     x     huf 1259,64      =   huf  26.452,44 (exclusief AFA)


Exclusief AFA   x   27% AFA     =    Te betalen bedrag
26.452,44     +       7.142,15    =    33594,59  afgerond betalen.... 33.600 Huf

Terugrekenen naar de prijs per liter
33.600  :  46,7 liter   =   afgerond 707 forint per liter


Handig om te weten:
De palinkastokerij geeft aan de belastingen door hoeveel je hebt laten stoken.
In de praktijk is het (helaas) bij een van onze vriende voorgekomen dat hij (voor een vriend die op dat moment niet aanwezig was) op zijn naam pálinka had laten stoken. Later dat jaar liet hij bij een andere pálinkastokerij zijn eigen pálinka stoken. Echter de pálinkastokerijen geven beiden door dat er pálinka gestookt is, en dat de hoeveelheid boven de belastingheffing vrijgestelde hoeveelheid was. Later ontving hij een aanslag van de belastingdienst én een fikse boete, omdat het niet gemeld was. Dat was een dure pálinka geworden, helaas.

De meeste pálinkastokerijen hanteren een bepaalde periode voor de bepaalde soorten pálinka's. Als het de tijd is voor de pruimen, stookt men pruimenpálinka. Enzovoorts. Als je fruit zou aanbieden dat op dat moment niet in het stookschema van de stokerij valt, dan loop je kans dat zij je niet willen helpen. Dus even navragen bij de stokerij of bij je Hongaarse vrienden.


Over het algemeen hanteert men de volgende regeling.
Tot 50 liter mag je stoken zonder dat daar belasting over geheven wordt.
Vanaf 50 tot 100 liter, daar moet je belasting over betalen.
Boven de 100 liter, je moet een vergunning aanvragen.

Praktijksituatie, onder die 50 liter blijven of op andermans naam laten stoken waardoor ook geen belasting betaald wordt.

copyright Asztrid
Veel succes
als je zelf ook je eigen pálinka wilt gaan laten stoken