Gras maaien met zeis en bosmaaier, werken op het platteland van Hongarije


Kiezen tussen de rust van de zeis of de snelheid van de benzinebosmaaier.

Landelijk wonen en een groot stuk land bezitten is een rijk bezit. Ons dorp ligt temidden van een prachtig glooiend landschap en wordt begrensd door bos. Aan de voorkant van het perceel ligt de rustige dorpsstraat.  Grote bomen staan overal en de traditionele Hongaarse boerderijen staan statig langs de weg. Een klein beekje aan de overkant van onze straat slingert zich een weg door het dorp. De achterkant ons perceel loopt tot aan het bos. 's Winters lopen er regelmatig herten over ons land. Ze krabben met hun pootjes de sneeuw weg en knabbelen van het gras dat op het land groeit.

Gras, daar hebben wij heel veel van
Naast de 1,5 hektare grond die bij ons woonhuis hoort, staat het vakantiehuis op een perceel van ongeveer 7.000m2. Delen daarvan zijn ingezaaid met gras dat door een plaatselijke boer wordt gemaaid. Op het moment dat wij het zelf niet nodig hebben, is het hooi voor de boerderijdieren van de plaatselijke boer. Een oppervlakte ter grootte van ongeveer 1,5 voetbalveld onderhouden wij echter zelf.maaien met de bosmaaier


Het voorjaar begint al vroeg in Hongarije. Zodra het zonnetje warmer wordt, begint het gras te groeien. Dan wordt het tijd om de Stihl bosmaaier tevoorschijn te halen én de zeis. Het landleven is niet altijd romantisch, het kan ook heel hard werken zijn. 7000m2 gras maaien op een glooiend terrein met bossages en fruitbomen is zwaar werk. Vooral zodra het warm gaat worden.  Heel vroeg opstaan, het gras nog nat van de dauw, de vogelgeluiden op de achtergrond en gras maaien met de zeis. Het is zonde om de stilte van de ochtend te verbreken door met de benzinebosmaaier te gaan werken. Het ritme van de zeis geeft een meditatieve rust, ondanks de lichamelijke inspanning die bij zeisen komt kijken. Huub laat de zeis van links naar rechts draaien, de hoopjes gras keurig op een rijtje leggend. Af en toe een pauze om de zeis met de slijpsteen aan te scherpen en om te genieten van het gedane werk. En het prachtige uitzicht natuurlijk.

Eenmaal afgemaaid blijft het gras liggen totdat het droog is, in de zomer is dat vaak al na één dag. Dan volgt het bijeenharken. Eindeloos rijtjes vormen om vervolgens het hooi op hopen te gooien. Een aandere aanpak is om regelmatig te maaien en het korte afgemaaide gras liggen laten. Het droogt zo snel en er is al snel niets meer van over.

Zodra er te weinig tijd is, en/of het gras sneller groeit dan wij bij kunnen houden, wordt de Stihl bosmaaier ingezet om een deel van het grasland, ter grootte van een voetbalveld, te maaien. Goed gereedschap is het halve werk, maar het maaien met de zeis blijft toch favoriet. Het behoort tot een van onze normale dagelijkse activiteiten en we weten inmiddels precies welke zeis goed is of niet, hoe je moet zeisen zonder teveel energie te verspillen en hoe de zeis vlijmscherp wordt door te hameren/kloppen.


het gras van ons land is gemaaid en gebaald
dat is een tractorwerkje


In Hongarije ben je verplicht om je land te onderhouden. Het gras staan laten is niet verstandig, je loopt kans op een fikse boete. Ook moet je zorgen dat de Parlagfű (een plant die hevige allergische reacties kan veroorzaken en derhalve verboden is) niet op je land groeit.  Dit alles betekent dus regelmatig hard werken op het land, 's avonds gezond moe zijn, een blos op je wangen en spieren voelen waarvan je het bestaan nooit geweten hebt. Na gedane arbeid is het echter goed rusten. Huub neemt plaats in een luie stoel en geniet van het uitzicht met in de ene hand een glas Hongaarse huiswijn en in de andere een stuk pittige Hongaarse salami. op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan

de omgeving waarin wij wonen
volop ruimte en frisse lucht