Hongaarse gastvrijheid


Samen eten en drinken bij de gastvrije Hongaren

Hongarije, voor velen een onbekend land. Het IJzeren Gordijn zit stevig  verankerd in het geheugen van menigeen. Maar dat is al lang verleden tijd. Hongarije is veranderd maar de Hongaarse gastvrijheid is gebleven. Dat zou je zo op het eerste gezicht niet verwachten..... totdat je er eens op vakantie gaat, of er gaat wonen.

Wij, HuubenAsztrid, wonen sinds 2007 in Hongarije en verbazen ons nog iedere dag over de warme en gastvrije bevolking. Een kom kakelverse eieren of een bos net gerooide uien wordt regelmatig door de buren over het hek aangereikt. Een praatje en een drankje met een buurman van even verderop, zomaar ergens midden op de dag. Of één uurtje voordat het etenstijd is spontaan uitgenodigd worden om te komen eten om vervolgens aan te schuiven aan een overvolle tafel met huiswijn en heel veel Hongaarse lekkernijen.

Iedere keer als wij ergens bij Hongaren op bezoek zijn (bezoek is hiervoor een te officieel woord, je kan het beter 'binnenlopen' noemen) voelen wij die warme Hongaarse gastvrijheid. Nog voordat je hebt plaatsgenomen wordt de tafel bedekt met allerlei lekkers. Op de een of andere manier speelt de Hongaarse huisvrouw het klaar om vers gebak tevoorschijn te toveren. Of een mand vol vers brood vergezeld met grote stukken huisgemaakte worsten siert de tafel. En natuurlijk ontbreekt de zelfgemaakte wijn en pálinka niet.
Een typische Hongaarse gewoonte is om een half leeg glas steeds bij te vullen. Drink je het glas leeg, wordt het prompt weer tot aan de rand gevuld. Het is zeer verraderlijk, je hebt niet in de gaten hoeveel glazen je verorberd hebt. Zo ook met eten. Eén gebakje is niet genoeg, twee ook niet. Je moet hier gewoon dooreten, men blijft aandringen. Wil je niet teveel eten, eet dan gewoon héél langzaam. Wij hebben gemerkt dat dat goed werkt. Of klaag over zuurbranden en maagpijn bij teveel eten en drinken. De meeste Hongaren hebben hier heilig ontzag voor. Maar pas op, sla je de alcohol af dan tovert men een twee liter fles cola tevoorschijn.

Kortom, Hongaren houden van gezelligheid EN eten. Iedere gelegenheid wordt aangegrepen om samen te eten.  Hongaarse bouwvakkers die een huis aan het verbouwen zijn, staken om de zoveel tijd hun werkzaamheden. Iedereen neemt wat mee en samen koken zij buiten in de Hongaarse ketel een lekker gerecht.

 op onze tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaanHongaren zijn gek op Limburgse rijstevlaai