Paprika, het rode goud van Hongarije


Paprika uit eigen tuin en paprikapoeder maken op het Hongaarse platteland

Op het platteland van Hongarije is nog volop plaats. Uitgestrekte velden afgewisseld met bossen en her en der verspreid liggen de pittoreske dorpjes. De gastvrije dorpsbewoners zijn in veel gevallen de boeren van vroeger die op dit moment van hun pensioentje genieten maar nog steeds niet gestopt zijn met hun boerenleven. De huizen zijn een onderdeel van de boerderij, op de hof scharrelen kippen, een varken in de stal..... en  natuurlijk heeft iedereen ruimte genoeg voor een groentetuin.

Iets wat niet mag ontbreken in een Hongaarse groentetuin is PAPRIKA. Paprika's zijn er in allerlei soorten en maten. Grote bolle rode, lange puntige rode, kleine rode en groene rond of puntig. Van suikerzoet tot zeer heet. De meest voorkomende zijn de rode puntpaprika (zoet) waar men paprikapoeder van maakt en de kleine rode ronde (zéér scherp).
gerookte hammen en spek
ingewreven met paprikapoeder


In de warme Hongaarse zomers is het makkelijk om paprika's te telen. Het zijn mooie planten om te zien en ze hoeven niet in een kas zoals dat in Nederland nodig is. Eenmaal geoogst worden de paprika's aan een touw geregen en opgehangen onder een afdak maar wel in de zon. 's Zomers zie je overal massa's paprika's voor het huis of de schuur hangen om te drogen in de warme Hongaarse zon. Vaak worden paprika's in zakken langs de weg te koop aangeboden. Maar ook op de gezellige markten waar veel groenten en fruit, vaak uit eigen tuin, wordt aangeboden, kan men kiezen uit veel verschillende soorten paprika's.
Ieder jaar hangen de paprika-gordijnen op de veranda. Ze hangen te drogen
in de zon. De foto is genomen op de boerderij van onze Hongaarse vrienden.Eenmaal droog worden de paprika's gemalen tot poeder, met of zonder pitjes, voor ieder zijn eigen recept en voorkeur natuurlijk. In Hongarije gebruikt men geen theelepeltje paprikapoeder, maar wordt met een eetlepel afgemeten. In bijna ieder Hongaars recept zit wel paprikapoeder verwerkt. Daarnaast wordt ook veel paprikapoeder gebruikt bij het zelf maken van salami. Ergens in de wintermaanden wordt het huisvarken geslacht en wordt van het vlees en o.a. de paprikapoeder heerlijke salami gemaakt. Lekkerder kan het gewoon niet, puur scharrelvlees en biologisch geteelde paprika's.Paprika's hangen te drogen in de zon daarna worden ze tot paprikapoeder gemalen
Deze foto hebben we gemaakt op de boerderij van onze Hongaarse vrienden
Heel veel bijna vergeten platteland-vaardigheden hebben wij van hun geleerd


Als Nederlander woonachtig in Hongarije ga je langzaam maar zeker ook steeds meer paprikapoeder gebruiken. Eerst een theelepeltje, maar al snel moet de theelepel plaats maken voor een eetlepel.


 op onze teksten en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaanDeze foto is genomen in een voorraadkamer van een van onze Hongaarse vrienden.
Dit is de voorraad voor een heel seizoen. Geen vakantiekiekjes, maar de
realiteit van het dagelijks leven op het Hongaarse platteland.
De plek waar wij wonen en waar het knusse vakantiehuis te huur is.