Septictank luchtjes in een Hongaars plattelandsdorpje


Septictank-luchtjes in een Hongaars plattelandsdorpje

Niet over zwembadwater, regenwater of het kleine kabbelende beekje dat aan de overkant van onze straat zich een weg baant door het dorpje, maar over rioolwater. Riolering is niet overal aanwezig in Hongarije. In de grotere plaatsen en steden wel, maar in heel veel kleine dorpjes wordt het afvalwater geloosd in een septictank. Een grote ingegraven ijzeren bak, of opgemetseld uit stenen. Ook een beerput of zinkput zie je nog veel bij de huizen. Bij sommige oude huizen bezit men een systeem waarbij alleen de vaste delen bezinken en de vloeistof via een soort overloopsysteem van diverse componenten uiteindelijk in de omringende grond terecht komt. De vaste delen worden na verloop van tijd door de pompwagen opgezogen en afgevoerd. Een zeer verontreinigende methode want het perceel wordt op die manier vervuild.

Om te voorkomen dat de tank of put te snel vol is wil men wel eens een aparte uitgang door de muur naar buiten maken. Het water van de wasmachine komt dan buiten ergens aan de achterkant van het huis terecht en loopt weg. Officieel mag dat niet, maar je ziet het op veel plaatsen.
Wij bezitten een tank waarin alle afvalwater wordt opgeslagen. In Nederland maak je je niet druk over de weg die het rioolwater aflegd, behalve misschien als de afvoer verstopt is. In ons huis wordt alle afvalwater, ook dat van de wasmachine opgevangen in de tank. In het begin was het wennen, want je had het gevoel dat die tank binnen een week vol zou zijn, maar dat valt reuze mee. De septictank heeft een inhoud van 20 kubieke meter, dat zijn heel wat litertjes voordat die vol is.
Om onze tank helemaal leeg te maken moet de pompwagen 4 keer rijden want hij heeft een tank achterop van 5 kuub.  Omdat onze septictank zo groot is, zie je bijna niet dat hij langzaamaan vol raakt. Maar er komt een dag dat het toch gebeuren moet. Even bellen een paar uurtjes later arriveert hij met zijn grappige vrachtauto. Het is een modelletje uit de tijd dat Hongarije nog diep achter het IJzeren gordijn verstopt lag.
De chauffeur was toch wel een beetje zielig. Als je 8 uur per dag, 5 dagen in de week met je neus boven die septictanks staat, is dat niet het leukste werk. Want 'ruiken' doet het zeker, vooral zodra hij klaar is met het leegpompen. Poeh....wat een luchtje. op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan