Druiven plukken in Hongarije en wijn maken


Een dagje meewerken en meegenieten in een Hongaarse wijngaard


Volgens een Hongaarse hobby-wijnmaker, iemand uit onze kennissenkring, is het dit jaar een goede zomer voor de wijndruiven geweest. De druiven zouden dit jaar zelfs twee weken eerder dan gebruikelijk geplukt worden. Alleen iets te droog voor sommige druivensoorten. Het resultaat daarvan was duidelijk zichtbaar bij één bepaalde druivensoort. De onderste druiven aan de tros waren verschrompeld. De wijnboer vertelde rustig verder terwijl de verschrompelde druiven in de palm van zijn hand lagen. Het leek alsof hij aarzelde om ze zomaar ergens op de grond te gooien. Duidelijk iemand die verliefd is op zijn druiven en zijn wijn. Een kort vraagje onzerzijds levert steevast een stroom van enthousiaste verhalen op en trots laat hij zijn laatste aanwinsten van de oklevél zien (de prijzen/oorkondes die hij heeft gewonnen met zijn wijnen), inmiddels al een hele wand vol.

Voor de gezelligheid deden wij ook mee met het druiven oogsten. Met 10 man sterk, ieder voorzien van een knipschaar, druiven oogsten. Maar voordat iedereen aan het werk ging, moest er natuurlijk eerst gegeten en gedronken worden. Een Hongaars ontbijt, poeh, ik blijf het een rare combinatie vinden; 7 uur in de ochtend en een ontbijt dat bestaat uit wijn, pálinka, hurka en andere worsten, salami, gerookt spek etc. Maar dat is nu eenmaal een Hongaars ontbijt, zonder dat kan er niet gewerkt worden volgens de Hongaren.

Een aantal rijen met 3 verschillende soorten druiven werden geplukt. De druiven eindigden in een 1000 liter vat. Van de oogst van die dag wordt Bikavér gemaakt. Bikavér is een van de meest bekende wijnen uit Hongarije. De wijn van deze wijnboer mag die naam dragen, een hele eer lijkt mij.

op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan


Hieronder een klein fotoverslag van het druiven plukken.

druiven plukken in Hongarije


een deel van de wijngaard

de druiven worden van de steel geritst en
gekneusd. De gekneusde druiven worden door 
pijp naar het gistvat gepompt

de wijnboer aan het werk

hingen de druiven een uurtje geleden nog
aan de struik, nu kan het gisten beginnen

enkele vaten waarin de druiven gisten

het wijnhuis dat bij de wijngaard hoort

de kleine wijnkelder onder het wijnhuis

de tweede wijnkelder ergens in Szekzárd