Opvallende weggebruikers en aparte huisdieren in ons dorpje in Hongarije


Veel mensen dromen over emigreren en willen het liefst op een afgelegen plek wonen. Anderen kiezen voor een plek midden in een dorp of stad. Ons grondstuk grenst met de achterkant aan het bos. De voorkant grenst aan een rustige straat in een gemoedelijk plattelandsdorp. Precies daar hebben wij onze ideale plek gevonden want je hoeft echt niet in the middle of nowhere te wonen om te kunnen genieten van de natuur en dieren om je heen. 's Avonds hoor je allerlei geluiden afkomstig van de dieren die in het bos leven en 's zomers hangen grote roofvogels biddend boven je hoofd. Zowel 's  zomers als 's winters zien wij regelmatig reeën over ons grondstuk lopen. Ze hebben in de zomer zelfs een slaapplekje op ons grondstuk, ergens tussen de bosjes, te zien aan de kuilen en het hoge gras dat platgelegen is. Van het uitzicht op het bos genieten wij elke dag, overigens ook een heerlijke plek om te wandelen. De straat is rustig, met grote mooie bomen en aan de overkant van ons huis loopt een beekje.

Het is prettig wonen, de perfecte combinatie van rust, ruimte en het opgenomen worden in de kleine Hongaarse gemeenschap. De dagelijkse sociale contacten met de Hongaarse mededorpsbewoners ervaren wij als heel waardevol. Je wordt ondergedompeld in een andere cultuur en je het nieuwe thuisland wordt een deel van jezelf. Het is tenslotte meer dan één-lange-vakantie-vieren op je eigen 'eilandje'.  Hongaren zijn zeer gastvrij en vriendelijk en laten geen gelegenheid voorbij gaan om een praatje met ons aan te knopen. In het dorpswinkeltje, dorpskroegje, of gewoon op straat, voor een praatje wordt altijd tijd gemaakt. Samen dingen doen is op het Hongaarse platteland veel gebruikelijker dan in Nederland, waar het steeds vaker voorkomt dat men zijn buren niet kent. 's Winters samen sneeuw ruimen bijvoorbeeld. Of als je iets moet tillen wat in je eentje niet lukt. Loop even naar de buurman en hij staat meteen voor je klaar. Grijpt terloops zijn mobieltje en belt wat hulptroepen en ze helpen mee met de rest van de werkzaamheden alsof men niets anders te doen heeft. Wat is het leven hier op het platteland toch heerlijk ongedwongen.

Het wonen in een dorp heeft nog meer verrassingen in petto. Je kan het natuurlijk slecht treffen. De zo door jou op prijs gestelde rust wordt wreed verstoord omdat de kinderen uit het dorp het plekje voor je huis als speelplaats gebruiken. Het geluid van opgevoerde brommers en muziek van de buren snijdt de stilte in stukjes. Maar met verrassingen doelen we meer op opvallende weggebruikers en voorbijgangers.Een van de meest opvallende voorbijgangers is Jáncsi. Hij bezit een wild zwijn als huisdier. Gevonden in het bos, het moederdier dood met 8 jonkies achterlatend. Hij kon er net één te pakken krijgen en heeft die big (het is een zij)  mee naar huis genomen en met de fles grootgebracht. Af en toe maakt hij een wandeling door het dorp en gaat bij zijn Hongaarse kennissen wat drinken. Het zwijn loopt als een hond mee en mag overal naar binnen.


op onze teksten en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan

Jáncsi en zijn bijzonder huisdierAf en toe zie je nog meer markante voorbijgangers in ons dorp


na een dag werkend in de wijngaarden brengt een tractor
met deze kar (met verwarming, zie rechts het
schoorsteenpijpje) de mensen naar huisniet in het bezit van een auto en toch willen rijden
een tuinfrees met een karretje erachter rijdt voortreffelijk

ik vermoed dat dit een Fiat is geweest
een keer per jaar wordt één dorp verderop een crosswedstrijd 
gehouden en kan je meedoen
één keer per jaar is de dierenarts in het dorp om de honden te enten
de boer neemt de tractor, ma houdt de hond vast achter op de kar
en op weg naar de dierenarts


carnaval en optocht in ons dorp (200 inwoners) bijna iedereen doet mee