Balkenbrij zelf maken. Recept met stap voor stap beschrijvingEen recept om balkenbrij zelf te kunnen maken. Niet alle ingrediënten hiervoor zijn altijd en overal te verkrijgen. Daarom hebben wij een alternatief gegeven voor de moeilijk verkrijgbare zaken. En daardoor hoeft helemaal niet minder lekker te worden. Veel succes!!


Balkenbrij is een produkt dat van de laatste restjes vlees wordt gemaakt dat bij het verwerken van een varken overblijft. Wij wonen op het Hongaarse platteland en slachten ieder jaar. Hierdoor zijn de ingrediënten volop aanwezig. Om toch balkenbrij te kunnen maken als je niet de beschikking hebt over eigen varkens of niet meedoet met de jaarlijkse varkensslacht in Hongarije hebben wij het recept iets aangepast. Het hoeft hierdoor helemaal niet minder lekker te worden.

Voor wat betreft de bouillon gemaakt m.b.v. de varkenskoppen; Zijn deze niet verkrijgbaar, gebruik dan gewoon enige grote botten van het varken om de bouillon te maken. De slager verkoopt deze of geeft ze soms ook weg voor de hond. Ze liggen niet altijd in de vitrine.


Heb je geen kaantje, gebruik dan gewoon varkensvlees. Zijn de vleesingrediënten moeilijk verkrijgbaar, vervang dit dan allemaal door 1,5 kilo spek zonder zwoerd en klaar is kees.

Varkensbloed verkrijgen, dat zul je bij de slager moeten navragen. Wellicht verkrijgbaar, maar logischerwijs niet altijd op voorraad. Kan je niet weglaten, het is een essentieel onderdeel van balkenbrij. Zonder bloed zou ook kunnen, maar dan wordt het WITTE Balkenbrij genoemd. Deze balkenbrij wordt in het meer noordelijke deel van Limburg en in delen van Brabant veel gegeten.


Het bloed vergt wel enige voorbereiding. Bij een varkensslacht op het Hongaarse platteland wordt het bloed bij de slacht opgevangen in een kom. Dit bloed dient normaal gesproken meteen verwerkt te worden omdat het ander stolt en onbruikbaar wordt. Om het stollen van het bloed te voorkomen wordt er zout bijgevoegd en wordt het bloed koel weggezet. Het blijft dan vloeibaar en is hierdoor nog een paar dagen lang goed te verwerken.

het vlees wordt uit de bouillon geschept

het gekookte vlees is door de gehaktmolen gegaan
Ingrediënten

1,5 liter boullion
1,5 kilo varkensvleesresten (restjes van het versnijden, kaantjes, spek etc.)
halve liter varkensbloed (mmer mag ook, dan wordt hij voller van smaak én zwarter van kleur)
ca. 2 a 3 kopjes boekweit- of grof volkorenmeel (wij hebben het laatste gebruikt)
zout
nootmuskaat
peper
gemalen kruidnagels (ca. 10 stuks)
gemalen laurierblad (ca. 6 stuks)
majoraan (eetlepel)Bereidingswijze

Om balkenbrij een fijne smaak te geven is het noodzakelijk eerst een goede bouillon te maken. In ons geval is dat gedaan door de koppen van de varkens uit te koken. (Wij hebben de koppen gebruikt om hoofdkaas van te maken. Er blijft altijd veel bouillon over en dat wordt vervolgens nog gebruikt om balkenbrij mee te maken).

Een simpelere methode is om de varkensbotten en de 1,5 kilo vlees in ruim water te koken tot het vlees helemaal gaar is. Verwijder de botten (lekker voor de hond) en het vlees. Laat het vlees ietsje afkoelen en snij het daarna klein. Haal het door de keukenmachine of vleesmolen. Bij gebruik van een keukenmachine let goed op dat je het vlees niet té fijn maalt, dat is niet lekker. Het gemalen vlees moet qua struktuur hetzelfde ogen als gehakt, dat smaakt het lekkerst.

Doe het gemalen vlees terug in de bouillon en breng het nogmaals aan de kook. Voeg vervolgens als roerend het bloed erbij. Voeg de nootmuskaat, peper, gemalen kruidnagels, gemalen laurierblad en majoraan toe. Dit is het beste moment om te proeven. Smaken verschillen, in dit recept zijn gemiddelde hoeveelheden aangehouden. Als laatste voeg je het meel toe. Doe dit beetje bij beetje terwijl je ondertussen stevig blijft roeren. De precieze hoeveelheid meel is niet te voorspellen. De massa in de ketel moet stevig zijn en plofgeluidjes produceren. Op dat moment is de brij goed. Even de brij goed laten doorkoken (blijf goed roeren want het wil erg snel aanbranden). Mocht het toch nog iets te flauw smaken, voeg dan nog wat zout, peper, nootmuskaat of majoraan naar smaak toe.


Doe de brij in van te voren natgemaakte kommen. De brij in de kommen met een nat gemaakte hand goed aandrukken. Het geheel af laten koelen. Zet de balkenbrij een nacht in de ijskast. Hierna kun je de balkenbrij in porties verdelen en in de diepvries bewaren.bloed voor de balkenbrij

klaar om te rusten in de ijskast
Een tip:
Om de balkenbrij makkelijk uit de plastic kommen te kunnen halen, laat je wat heet water over de buitenkant van de kom lopen. Het vet aan de rand van de kom smelt en de balkenbrij laat dan makkelijk los uit de kom.


Gebruik

Snij de balkenbrij in plakken en bak deze met wat vet of boter in de koekenpan. Doe er wat stukjes appel (een friszuur exemplaar is het lekkerst) bij en bak die mee. Een heerlijke combinatie. Eet de balkenbrij warm en met een stuk (liefst zelfgebakken) brood.
op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan
Samengesteld en eerste publicatie op 27 januari 2011