Fröccs, een ideale dorstlesser in Hongarije


Fröccs

Het is al geruime tijd volop zomer. Temperaturen van bijna 40 graden, weinig wind en tot nu toe nog geen buitje komen overwaaien in ons dorp. Voor een vakantie in Hongarije is dat ideaal weer. In de tuin van het vakantiehuis de schaduw opzoeken en een boek lezen. Of niets anders doen dan dobberen in het zwembad. Het warme weer is helaas niet zo leuk voor de werkenden in Hongarije. Heb je geluk dan kun je nog binnen de koelte opzoeken en daar zelfstandig of voor je baas werken. Voor de buitenwerkers zoals boeren en bouwvakkers is het echt afzien met dit weer.

Dorstlesser soda
Over de nationale drank de Pálinka heb ik al eens geschreven. Bij warm weer is een Pálinka, goed koud, een drankje waar de doorsnee plattelands Hongaar geen nee tegen zegt. Een geweldig goede dorstlesser is echter het spuitwater. Iedere dinsdag rijdt de Szódaman door het dorp met zijn vrachtwagentje. Twee lege kratten inruilen tegen twee volle. Met dit weer drinkt dat heerlijk weg. IJskoud of buiten de koelkast, het spuitwater smaakt heerlijk. Het heeft de cola en limonade naar de voorraadkast verdrongen.

Van spuitwater naar Fröccs
Niet alleen de buitenwerkers, maar iedereen in Hongarije drinkt Fröccs. Vooral als het te warm is om sterkere alcohol te drinken is de Fröccs populair. Vijf jaar geleden, in onze eerste week van wonen in Hongarije, maakten wij al kennis met het drankje. Geschonken in een groot glas en bijna dezelfde kleur als cassis. Fröccs is spuitwater met rode wijn. Ook spuitwater met witte wijn wordt gedronken, zij het minder. In het dagelijks leven is een Fröccs een Fröccs. Als ze bij ons thuis worden uitgedeeld dan kijk ik niet zo nauw naar de verhoudingen, meestal ongeveer 1:1.

Een Fröccs is echter niet zomaar een Fröccs. Zo is er o.a. de Kis Fröccs, een deel wijn en een deel sóda. De Hossúlépes, een deel wijn en 2 delen sóda. De Házmester, 3 delen wijn en 2 delen sóda. Met dit warme weer wordt volop Fröccs gedronken. In het plaatselijk kroegje wordt de Kis Fröccs standaard geserveerd, tenzij je anders wil natuurlijk. Er moet natuurlijk wel goede rode wijn worden gebruikt. Soms lengt men een 'chateau migraine' aan met spuitwater (szóda). Dat is het helemaal niet meer te drinken!

Een goede rode huiswijn met szóda vinden de Hongaren (en wij) een perfect drankje én het is een goede dorstlesser voor als het buiten bijna 40 graden is.
  

op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan

voorraadje szóda - spuitwater
aan de rode dop van de fles zit een witte hendel
voor 'gas geven' dat zorgt voor flink wat bubbels