Gebakken courgette



Wat doe je met die vele courgettes die in je tuin groeien? Dit is wel een héél makkelijk recept, als tussendoortje of als vleesvervanger bij de warme maaltijd, of gewoon omdat het eigenlijk overal bij smaakt. Hieronder volgt het recept dat op het Hongaarse platteland overal gebruikelijk is. Uiteraard kan het in allerlei variaties worden gemaakt. En zelf een smaakje toevoegen is natuurlijk altijd ook mogelijk. En hoewel tõk in het Hongaars eigenlijk pompoen betekent, noemt iedereen op het platteland de courgette ook tõk. Dit gerecht noemt men Rántott tök.


Ingrediënten:

1 middelgrote courgette
zout en peper
reuzel om in te bakken (originele Hongaarse wijze), maar olie mag ook


voor het paneren benodigd:

kopje wit meel
2 eieren
kopje paneermeel
evt. als variatie cayennepeper, paprikapoeder of geraspte kaas (is ook erg lekker)

en een platte pan liefst met anti-aanbaklaag


Bereiding:

Schil de courette. Gaat erg gemakkelijk met een kaasschaaf. Snij ze vervolgens in dunne plakjes. Bestrooi de plakjes met zout en laat dit even rusten. Hierdoor zal veel vocht uit de courgette trekken, dat komt de smaak ten goede.

Neem 3 borden. Eentje met wit meel, eentje met de twee geklutste eieren en eentje met het paneermeel. Doe wat zout en peper bij de geklutste eieren.




Verwijder het uit de courgette gekomen vocht. Haal de plakjes eerst door het wit meel, dan door het eiermengsel en als laatste door het paneermeel.

Verhit de reuzel (of olie) en bak de plakjes gepaneerde courgette aan beide kanten bruin.









smakelijk eten!!!



op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan