Gebakken leverpastei zelf maken. Recept met stap voor stap beschrijving


Eten en koken is één van onze hobby's. En vooral voedsel dat wij vanaf het prille begin tot en met het uiteindelijke gerecht zelf kunnen maken. Dus niet gekocht in de winkel, maar zoveel mogelijk zelf doen!! Hieronder ons recept van gebakken leverpastei.

Na de jaarlijkse varkensslacht hier op het Hongaarse platteland wordt het vlees tot allerlei lekkere zaken verwerkt. De diepvries is gevuld met een voorraad vlees voldoende voor een jaar. De stukken spek en twee grote hammen liggen bedekt met zout in bakken te wachten totdat ze gerookt worden. Nog even wachten en er hangt weer voor een heel jaar gerookt spek en gerookte ham in de voorraadkamer.


Deze keer een lekker recept dat wel wat werk vraagt maar echt overheerlijk is. Dus voor de liefhebbers die gezellig zelf aan de slag willen om Gebakken Leverpastei te gaan maken (overigens helemaal niet moeilijk),
hieronder volgt het recept en de werkbeschrijving met foto's.


Ingrediënten

700 gram lever
1 kilo varkensvlees in blokjes gesneden
1 kilo spek in blokje gesneden
4 eieren
paneermeel
zout
peper
gemalen laurierblad (8 stuks)
ca. 12 (ligt aan de lengte) zeer dunne reepjes vet spek (om vorm mee te bekleden)
2 dikke uien in stukjes of ringen gesneden
ca. 2 eetlepels (wij gebruiken nog meer voor een diepere smaak) majoraan

2 bakvormen
Deze hoeveelheid vlees om gebakken leverpastei van te maken kun je het best over twee even grote vormen verdelen. Slechts één vorm gebruiken geeft problemen met het afbakken (van buiten te gaar en uitgedroogd, binnenin nog niet gaar).


een deel van de ingrediënten voor gebakken leverpastei Bereiding

De lever het spek en het varkensvlees door de gehaktmolen draaien. De eieren het zout en de specerijen en het paneermeel door de gemalen massa vermengen. De massa moet goed kleverig worden. Het moet een stevige massa worden die goed aanelkaar blijft kleven/hangen.  Zolang dat nog niet het geval is moet je steeds paneermeel erbij doen en alles goed doorelkaar blijven mengen. (Net alsof je ouderwetse gehaktballen aan het maken bent). Paneermeel kun je makkelijk zelf maken van oud gedroogd brood!!!!!!

voor een klein beetje vlees gebruiken wij de handmolen
bij grote hoeveelheden gehakt maken liever de electrische molenVoordat je verder gaat is het belangrijk te proeven. Wees niet te zuinig met het zout, want anders wordt de gebakken leverpastei smaakloos. De laurierbladeren moeten helemaal gemalen zijn voordat je ze bij de vleesbrij voegt. Dit kan met behulp van een keukenmachine. De vormen worden bekleed met de dunne lapjes vet spek, (de zijkanten en de bodem). Dit zorgt ervoor dat het in de eerste plaats de gebakken leverpastei lekker smeuïg wordt maar daarnaast voorkomt het spek ook dat het kan aanbranden tijdens het bakproces.

alles goed doorelkaar kneden

met een nat gemaakte hand de leverpastei goed aandrukken


De vleesmassa doe je vervolgens in de vormen. Met een platte nat gemaakte hand het mengsel goed in de vorm aandrukken en wrijf de bovenkant glad. Daarna bovenop een paar reepjes vet spek leggen en de klein gesneden uien. De vormen met folie afdekken en een nacht in de ijskast zetten zodat de aroma's zich goed kunnen verdelen in de vleesmassa. De volgende dag wordt het gebakken in de oven: anderhalf uur op 160 graden. (Dit is afhankelijk van de oven die je gebruikt, normaal, hetelucht etc. EN de grootte van de bakvormen. Wij bakken in een Caterchef oven.) Voor de vormen die je op onze foto's ziet, wordt anderhalf uur gehanteerd).


nog wat uitjes en spekjes bovenop de leverpastei
en het is klaar om af te bakkenZodra de gebakken leverpastei gaar is, haal je hem uit de oven en laat hem IN de vorm helemaal afkoelen. Om de gebakken leverpastei in zijn geheel uit de vorm te kunnen halen, moet je de vorm een minuutje in heet water zetten. De gebakken leverpastei laat vervolgens heel makkelijk los omdat het buitenste vetlaagje oplost door het hete water. Zonder dit trucje zou de gebakken leverpastei vast blijven plakken aan de vorm en uiteindelijk in brokken uitelkaar breken.Je hebt dus nu meer dan 3 kilo !! gebakken leverpastei gemaakt. Deze is prima in de diepvries te bewaren. Maak porties die bij je passen, doe deze in een plastic zakje en je kunt nog heel lang genieten van de heerlijke zelfgemaakte gebakken pastei.

nèt uit de oven en nog warm


Doe meer met Gebakken leverpastei

Maar de gebakken leverpastei is niet alleen lekker op een doordeweekse boterham. Zelfgemaakte!!!! gebakken leverpastei heeft geen "boerenpummelig" karakter, je kunt er zoveel meer mee. Gebruik de gebakken leverpastei ook bij een zomersalade, of eet hem 's avonds bij een glas wijn of anderszins, bij sterke drank als een hapje. Laat je fantasie werken, kleed de gebakken leverpastei aan tot een luxe hapje. Da's pas schitteren op een feestje.

 op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan
samengesteld en eerste publicatie februari 2011


Eet smakelijk en geniet ervan.