Internet in Hongarije


Internet, Twitter Facebook? De meerderheid van de mensen in het dorpje maakt er geen gebruik van.

Tegenwoordig is Twitter en Facebook niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Er wordt tegenwoordig toch wat afgetwitterd. Behalve bijvoorbeeld correspondenten die vanaf een plek ergens aan de anderen kant van de wereld het hete nieuws  als eerste naar buiten willen brengen, wordt er ook getwitterd over hoe laat je bent opgestaan, wat je als ontbijt hebt gegeten, waar je op bezoek bent geweest enz. enz. Zulk nieuws gaat gelukkig aan mij voorbij.

Wonend op het platteland van Hongarije verloopt de tijd een stuk langzamer. Als je gewoon een ouderwetse brief zou schrijven en zou opsturen naar de persoon die je normaliter zou Twitteren, kan ik je verzekeren dat er in de tijd tussen schrijven en ontvangen van die brief geen vermeldenswaardige gebeurtenissen plaats hebben gevonden. Zó langzaam kan de tijd verstrijken op het Hongaarse platteland. Saai??? Allerminst. Je hebt volop mogelijkheden om van de natuur te genieten. 's Avonds geen Twitter en Facebook, email of tv, maar buiten op de veranda zitten in het donker en de talloze fonkelende sterren bewonderen. Wegdromend lijkt het alsof diamanten uitgestrooid zijn op een diepzwarte fluwelen doek.

In bijna ieder dorp in Hongarije is tegenwoordig internet. Veel mensen kunnen het echter niet betalen of zijn nog lang niet toe aan internet. Het boerenleven van weleer blijft bij velen ook in de huidige generatie nog doorwerken. Letterlijk doorwerken, want een groententuin heeft iedereen. Er zijn mensen die geen pc mobiele telefoon of vaste aansluiting bezitten. Geen tv maar slechts een radio komt ook nog voor. Dat doet mij denken aan mijn opa en oma. Samen naar de radio luisteren om het laatste nieuws te volgen, de tv bestond toen nog niet.

Wij proberen echter in ons eigen tempo het moderne digitale tijdperk een beetje bij te houden. O.a. via internet  blijven wij op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Daarnaast is internet natuurlijk ook heel handig om iedereen te kunnen laten meegenieten van het landelijk wonen in Hongarije.

Hoewel het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan is het ook een modern dorp. In de bibliotheek, die in het gemeentehuis gevestigd is, staat een rij computers opgesteld,  voor iedereen beschikbaar. Een uurtje internetten kost ca. 40 eurocent en daarbij zit je er in de winter ook nog warmpjes bij want men stookt er behoorlijk. Natúúrlijk bezit de jongere generatie een mobieltje en natuurlijk wordt er driftig gebruik gemaakt van de social media. Maar we merken er niets van. In het dorp is het altijd 1960 gebleven.
op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan