Pálinka stoken in Hongarije


Pálinka stoken in Hongarije
Pálinka stoken is 'Männersache' in Hongarije. Het stoken van pálinka mag je tot een bepaalde hoeveelheid thuis doen, maar de meeste Hongaren gaan met hun fruit naar een plaatselijke stokerij. De stokerij hanteert een stookschema.  Al naar gelang het fruit dat rijp is stookt men.

Op dit moment is het abrikozen-stook-tijd. Je kan dus niet met iets anders aankomen. Daarnaast stookt men pas vanaf een bepaald aantal kilo/liter. Men moet tenslotte de hele installatie 'laten draaien' en dat doet men niet voor een paar kilo fruit. Er zijn ook maar weinig Hongaren die met een paar kilo fruit genoegen zouden nemen. Het is tenslotte de nationale drank van Hongarije. Veel Hongaren pakken het samen aan. En als ze zelf geen fruitbomen bezitten, kopen ze het fruit. Met een paar man samenwerken maakt dat de klus veel simpeler wordt en bovendien goedkoper.

Wil je weten welke formule gehanteerd wordt bij het afrekenen van de pálinka, klik op de link.
Hoe berekent men de prijs van de gestookte pálinka 


een vrachtwagentje met daarop de tonnen waarin het fruit zat,
hier worden ze leeggepompt
de tonnen worden leeggepompt, gegist fruitpulp 
komt via de slang in de stookketel terecht
na het stookproces kantelt men de ketel door
aan het grote wiel te draaien. Het overgebleven
fruit stroomt uit de stookketel loopt en via een
betonnen goot in een ondergrondse opvangput
de ketel voor de 2e stookrondede pálinka is klaar en wordt in 
de glazen mandflessen overgeheveldIn dit geval was er een kleine vrachtwagen nodig om de grote tonnen vol met gegist fruit te vervoeren. De stokerij maakt het hun klanten gemakkelijk. Je hoeft niet ver met de zware tonnen te slepen als je bij de stokerij bent gearriveerd. Met een dikke slang wordt de inhoud van de tonnen opgepompt en komt rechtstreeks in de stookketel terecht. Het hele stookproces nam ca. 3 uur in beslag. Aan het eind werd de in totaal 120 liter pálinka overgegoten in diverse glazen flessen. De duur van het stoken heeft natuurlijk alles te maken met de hoeveelheid fruit dat verwerkt moet worden.wachten kan ook gezellig zijn
eten en koken.....


Natuurlijk gaan de heren niet drie uur op een bankje zitten wachten. In de kofferbak van de auto liggen alle materialen en ingrediënten om buiten te gaan koken. Driepoot, ketel, servies, ingrediënten, tafeltje en stoelen komen tevoorschijn, er wordt een vuurtje gemaakt en vervolgens…koken maar. De wachttijd vult men met samen koken en eten. Dat maakt het pálinka-stook-dagje pas echt gezellig.

Dit was voorlopig het 'abrikozen-dagje'. Als de appel-, peren- en pruimentijd aanbreekt, zal men wel weer een paar tonnetjes gereed hebben om te laten stoken. Want de meeste Hongaren hebben diverse soorten pálinka thuis op voorraad.  En die pálinka heeft in de meeste gevallen een alcoholpercentage van rond de 51%. Házi pálinka, beter bestaat niet, volgens de heren.

                                            op onze tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan