Parlagfű, een verboden plant in Hongarije


Parlagfű is een verboden plant in Hongarije. In Nederland wordt deze plant Alsemambrosia genoemd. Deze plant groeit overal in Hongarije. Overigens ook in Nederland. Daar komt hij veel voor langs de bermen. In Nederland is men ook inmiddels ervan overtuigd geraakt dat de ongebreidelde groei van deze allergieplant gestopt moet worden. Het stuifmeel van deze plant kan zeer hevige allergische reacties veroorzaken en men raadt aan deze niet met blote handen vast te pakken. Hevige hooikoortsaanvallen, kortademigheid en huiduitslag kunnen optreden. Als de plant eenmaal heeft gebloeid, verspreidt ze miljoenen zaden en moet je in het bezit zijn van een engelengeduld om deze door voortdurend te wieden uit je tuin te houden. Deze plant wil af en toe in onze tuin en op ons land weer een poging wagen om zich te vestigen. Inmiddels verraadt de plant zich meteen door haar typische uiterlijk en wordt ze meteen met wortel en al uitgetrokken. Maar dat was toen wij pas in Hongarije woonden (2007) wel even anders.


hier een foto van een jonge plant,
ze kunnen hier in Hongarije tot anderhalve meter hoog worden


Onze kennismaking met Parlagfű
Wij woonden toen nog in onze eerste oude boerderij en hadden net de eerste strenge Hongaarse winter meegemaakt. Het voorjaar brak aan en we waren blij met alles dat wilde gaan groeien en bloeien. Wij hanteren geen rigoureuze schoffelmethodes. Als de plant niet in de weg staat mag hij blijven staan. Dat gebeurde dus ook met de voor ons destijds nog onbekende parlagfű. Het blad lijkt erg veel op dat van de afrikaantjes, die plant met die leuke oranje bloemetjes. Wij gingen ervan uit dat het afrikaantjes zouden worden. Wij schoffelden er zorgvuldig omheen.

Tot het moment aanbrak dat onze Hongaarse buurman kwam buurten bij ons. Hij is van de generatie, alles weg, schoffelen en harken totdat de grond zo fijn als poeder is. Het kleinste briesje wind veroorzaakt echter een gigantische stofwolk rond zijn huis waar hij helemaal niet blij mee is. Meewarig bekijkt hij vaak onze tuin. Van een informeel tuinontwerp heeft hij nog nooit gehoord. Natuurlijk niet, hij is een echte Hongaars landbouwer die zijn leven lang hard op het land heeft gewerkt.

Na een uurtje gezellig samen kletsen vertrok onze buurman weer. Wij keken hem na vanuit ons huis toen hij over onze hof richting de grote poort liep en zagen hoe hij met alle planten met één ruk uit ons perk trok en deze op een hoop gooide. Wij stonden hem verbijsterd na te kijken en hoorden alleen dat hij 'nem jó' (niet goed) riep. Een uitgebreidere uitleg vond hij blijkbaar niet nodig. Om achter onze buurman aan te lopen had geen zin want zijn verklaringen van zaken zijn zelfs voor een Hongaar vaak niet te volgen.

Destijds bezaten wij nog geen internet thuis, dus even opzoeken was niet mogelijk. Bij ons eerstvolgende internetcafé-bezoek gingen wij op zoek naar informatie over de plant. Het bleek de Ambrosia artemisiifolia te zijn. Er ging bij ons nog steeds geen lampje branden. De vreemde actie van onze Hongaarse buurman werd pas duidelijk toen wij lazen dat dit een verboden plant in Hongarije is. Als de plant in je tuin wordt aangetroffen kan je een boete verwachten en deze kan duizenden euro's bedragen!!!! Onze buurman had ons behoed voor een fikse boete terwijl wij zaten te wachten totdat de bloemetjes tevoorschijn zouden komen. We lachten om onze onwetendheid.

Controle op Parlagfű
Zoals reeds gezegd staat deze plant op de verboden-plantenlijst in Hongarije. Maar hoe controleert men dit eigenlijk? Op het platteland in Hongarije bezitten de huizen en boerderijen veel land. In ons geval zo'n meer dan 2 hectare. Alle land bijelkaar opgeteld in één dorp zijn vele hectaren. Persoonlijke controle is dus onmogelijk. Men neemt echter de controle op deze plant zeer serieus en daarom heeft men in Hongarije een heel handig hulpmiddel om die controle uit te voeren…… een vliegtuig. In de periode dat de parlagfű groeit, vliegt er af en toe een vliegtuigje vrij laag over het gebied. Vanuit het vliegtuig maakt men foto's van de percelen. Zodra er Parlagfű op de foto's zichtbaar is, worden de foto's naast de kadastertekeningen gelegd. De eigenaar van het land wordt op deze manier heel eenvoudig achterhaald. In de meeste gevallen gaan deze gegevens naar de gemeente die vervolgens een hoge boete oplegt. Een paar duizend euro is geen uitzondering!op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan