Pruimenvlaai met moespruimen zelf maken, een recept.


Pruimenvlaai zelf maken is helemaal niet moeilijk. Een boom vol met pruimen in je tuin of op de wekelijkse markt gekocht. Je kan er heerlijke dingen mee maken. In Hongarije wordt er de beroemde Pálinka van gestookt. Wij verwerken pruimen o.a.  in de heerlijke (Limburgse) pruimenvlaai.Ingrediënten:

250 gram bloem
15 gram verse gist
1 dl lauwe melk
30 gram boter, kamertemperatuur
30 gram suiker
2 kleine eieren (1 voor in het deeg, 1 voor het bestrijken van de vlaai)
 beetje zout
 extra bloem om kleven van deeg op werkblad te voorkomen


 Vulling:
1 kilo verse zwarte/blauwe pruimen
1 zakje custart vanille kookpudding


Vlaaivorm van ca. 28cm
Deegroller


Bereiding:

Doe de bloem in een grote kom. Strooi het zout langs de rand van de kom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Verkruimel de gist en doe deze in het kuiltje. Voeg ook de suiker en ca. 5 eetlepels lauwe melk in het kuiltje van de bloem. Niet mengen, maar zet de kom, afgedekt met een theedoek ca. 10 tot 15 min. weg op een warme plaats (liefst > 30C ). De gist gaat werken, er ontstaan bellen in de gist. Hierna het ei en de kleingesneden boter bij het mengsel voegen. Het geheel kneden, met de mixer met deeghaak (10 min.) of met de hand (ca 20 min.). Als je wil kneden met behulp van een mixer moet je het deeg wel even met de hand nakneden en tot een bol vormen. Doe de deegbol in een met bloem bestoven kom en zet deze wederom op die warme plaats om te rijzen (ca. 1 uur).

Gedurende het uur rijstijd van het deeg bereid je de pruimen voor. De pruimen niet ontvellen, echter wel doorsnijden en ontpitten. Doe ze in een blender of andere keukenmachine die deze pruimen tot moes maakt. Handmatig gebruik je hiervoor een passeviet.  Doe de moes en ca. 5 eetlepels suiker in een ketel met een dikke bodem en kook de pruimenmoes onder regelmatig roeren (met een houten lepel) tot een dikke brij (ca. 1 uur). Zorg dat het niet aanbrandt, dus regelmatig roeren. Zou het mengsel na deze tijd nog te dun zijn, voeg dan wat gelatine toe. (verkrijgbaar als blaadjes of poeder). Zet dit mengsel aan de kant voor later.Bereiding van de pudding voor op de vlaaibodem:

Doe de puddingpoeder in een kommetje. Voeg hierbij ca. 4 eetlepels melk en 3 eetlepels suiker. Goed door elkaar roeren tot een papje. Ongeveer ½ liter melk aan de kook brengen en van het vuur nemen. Het papje bij de hete melk voegen en met de garde goed door elkaar roeren. Daarna ca. 1 minuut op klein vuur al roerend doorkoken. Draai het vuur uit en laat de pudding afkoelen. Af en toe door de pudding roeren om velvorming te voorkomen.

Inmiddels is het tijd om de vlaaivorm in te vetten met boter. Neem het deeg en kneed het nog even door en rol de deelbol met een deegroller tot een platte ronde schijf (ca. 1 cm dik). Deze ronde lap moet passen in de vlaaivorm. De ronde deeglap leg je in de vlaaivorm, zonder te trekken aan het deeg. Het deeg moet tegen de randen van de vlaaivorm opstaan. Met de deegroller rol je over de vlaaivorm waardoor de overtollige lap deeg die er nog overheen hangt wordt afgesneden. Deze overtollige deeg kan je later gebruiken om latjes van te maken om over de vlaai te verdelen(rasterwerk). Met een vork prik je de hele bodem en de zijkanten van de deeg in (voldoende prikken, hierdoor voorkom je dat er luchtbellen onder het deeg ontstaan). De vlaaibodem afdekken met een theedoek en wegzetten om te laten rijzen totdat het deeg dik en gezwollen is (ca. half uur).


pruimen voor pálinka, jam en pruimenvlaai


Bekleding van de vlaaibodem

Neem de pudding en verdeel deze over de bodem van de vlaai. Dit gaat makkelijk met de bolle kant van een eetlepel. Neem de pruimenmoes en deze over de pudding verdelen (ook met de eetlepel). Het overtollig deeg opnieuw uitrollen tot een dunne platte lap en met een mes of pizzaroller smalle repen maken. Leg deze deegrepen kruiselings over de vlaai en druk ze aan aan de rand van de vlaai (om te voorkomen dat ze krimpen en loslaten). Neem het geklutste ei en met een kwast bestrijk je de deegrand en de latjes van de vlaai, strooi een beetje suiker over de vlaai.

Bak de vlaai gedurende ca. 25 minuten in de oven op een temperatuur van 220C .  (Is afhankelijk van de oven die je gebruikt, normaal, hetelucht etc.) De vlaai moet goudbruin zijn en het deeg moet loslaten van de bakvorm.

Haal de vlaai uit de oven en verwijder de bakvorm. Strooi er meteen wat suiker overheen. Laat de vlaai afkoelen op een rooster.

 op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan