Pruimenvlaai van hele pruimen, recept


Dit is het recept om Pruimenvlaai te maken van hele/stukjes pruimen.

Een boom vol met pruimen in je tuin of op de wekelijkse markt gekocht. Je kan er heerlijke dingen mee maken. In Hongarije wordt er de beroemde Pálinka van gestookt. Wij verwerken pruimen o.a. in de heerlijke (Limburgse) pruimenvlaai.

In dit recept worden 2 mogelijkheden genoemd. Je kan de vlaai maken met een laagje pudding (erg lekker) OF je laat de pudding weg en gebruikt paneermeel (makkelijker).


Ingrediënten

250 gram bloem
15 gram verse gist
1 dl lauwe melk
30 gram boter op kamertemperatuur
30 gram suiker
1 klein ei
beetje zout
extra bloem om kleven van het deeg op het werkblad te voorkomen
Vulling
1 kilo verse zwarte/blauwe pruimen
1 zakje custart vanille kookpudding OF paneermeel (klein kopje)

Vlaaivorm van ca. 28 cm
DeegrollerBereiding

Doe de bloem in een grote kom Strooi het zout langs de rand van de kom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Verkruimel de gist en doe deze in het kuiltje. Voeg ook de suiker en ca. 5 eetlepels lauwe melk in het kuiltje van de bloem. Niet mengen, maar zet de kom afgedekt met een theedoek ca. 10 tot 15 min. weg op een warme plaats (liefst > 30C ). De gist gaat werken, er ontstaan bellen in de gist. Hierna het ei en de kleingesneden boter bij het mengsel voegen. Het geheel kneden, met de mixer met deeghaak (10 min.) of met de hand (ca. 20 min). Als je wil kneden met behulp van een mixer moet je het deeg wel even met de hand nakneden en tot een bol vormen. Doe de deegbol in een met bloem bestoven kom en zet deze wederom op die warme plaats om te laten rijzen (ca. 1 uur).

Gedurende die tijd bereid je de pruimen voor. De pruimen wassen en niet ontvellen. In vieren doorsnijden en ontpitten.

Als je de vlaai wilt voorzien van een laagje pudding dan ga je nu deze pudding maken. Wil je de vlaai zonder pudding maken dan kun je dit deel overslaan en doorlezen bij "Bekleding van de vlaaibodem."
Bereiding van de pudding voor op de vlaaibodem

Doe de puddingpoeder in een kommetje. Voeg hierbij ca. 4 eetlepels melk en 3 eetlepels suiker. Goed door elkaar roeren tot een papje. Ongeveer een halve liter melk aan de kook brengen en van het vuur nemen. Het papje bij de hete melk voegen en met de garde goed door elkaar roeren. Daarna ca. 1 minuut op klein vuur al roerend doorkoken. Draai het vuur uit en laat de pudding afkoelen. Af en toe door de pudding roeren om velvorming te voorkomen.

Inmiddels is het tijd om de vlaaibodem in te vetten met boter. Neem het deeg en kneed het nog even door en rol de deegbol met een deegroller tot een platte ronde schijf (ca. 1 cm . dik). Deze ronde lap moet passen in de vlaaivorm. De ronde deeglap leg je in de vlaaivorm, zonder te trekken aan het deeg. Het deeg moet tegen de rand van de vlaaivorm opstaan. Met de deegroller rol je over de vlaaivorm waardoor de overtollige lap deeg die er nog overheen hangt wordt afgesneden. Deze overtollige deeg verwijderen. Met een vork prik je de hele bodem en de zijkanten van het deeg in (voldoende prikken, hierdoor voorkom je dat er luchtbellen onder het deeg ontstaan). De vlaaibodem afdekken met een theedoek en wegzetten om te laten rijzen totdat het deeg dik en gezwollen is (ca. half uur).

dit is pruimenvlaai gemaakt van moespruimen
(het andere recept op deze site)Bekleding van de vlaaibodem

Afhankelijk van je keuze: de pudding over de vlaaibodem verdelen (met de bolle kant van een lepel gladstrijken) OF de bodem met paneermeel bestrooien (dun laagje). Dit bekleden van de bodem wordt gedaan om te voorkomen dat de vlaaibodem teveel doordrenkt wordt met het sap dat uit de pruimen komt.

Leg dan de pruimen op de bodem. Begin bij de buitenrand van de vorm en leg de pruimen zeer kort tegen elkaar. Druk goed aan. Bij iedere volgende rand pruimen leg je ze iets over de vorige pruimen. De vlaai moet goed vol liggen met pruimen want anders heb je na het bakken grote openingen. De pruimen krimpen tijdens het bakproces.

Bak de vlaai gedurende ca. 25 minuten in de oven op een temperatuur van 220C . (Is afhankelijk van de oven die je gebruikt, normaal, hetelucht etc.). De vlaai moet goudbruin zijn en het deeg moet loslaten van de bakvorm.

Haal de vlaai uit de oven en verwijder de bakvorm. Strooi er meteen wat suiker overheen. Laat de vlaai afkoelen op een rooster.


Samengesteld en eerste publicatie op 18 mei 2010
op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaan