Postbezorging, het mobiele postkantoor op het Hongaarse platteland


Postbezorging, met de fiets of met de auto, op het platteland.

Hongarije kent een aantal grote en minder grote steden. Het mooie aan Hongarije is dat het land voor een groot deel nog bestaat uit wat wij platteland, countrylive of landleven zouden noemen. Honderden dorpjes, van piepklein tot groot liggen verspreid in het immens uitgestrekte en vooral mooie landschap. Een vol wegennet kent men hier niet. Vaak is er slechts één weg die zich letterlijk 'een weg baant' door heuvels en dalen van Hongarije om de dorpen onderling te verbinden. De Hongaarse Post (Magyar Posta) speelt het klaar om iedere dag trouw de post te bezorgen tot in de verste uithoeken van het land.

Je hoort de postbode in ons dorp al van verre aankomen. Een knalgroen autootje met het overbekende deuntje dat hij voor je huis laat riedelen zodra hij je persoonlijk nodig heeft. Maar hij doet meer dan alleen maar post bezorgen. Bij de 'Posta-alleskunner' kan je ook postzegels kopen, brieven posten,  je kan rekeningen betalen (contant of met pinpas), geld pinnen, je kan je telefoontegoed opladen, een pakje sigaretten of een pak koffie kopen en voor een tijdschrift hoef je de deur niet uit.

De weegschaal voor de pakketjes staat in de kofferbak maar brieven wegen doet hij altijd op gevoel. En ten slotte.. iets wat veel inwoners van het dorp het leukste vinden….. hij betaalt de pensioenen cash uit aan de dorpsbewoners die geen bankrekening bezitten. Geen bankrekening bezitten is iets wat vooral bij de oudere generatie nog niet ingeburgerd is en als overbodig wordt gezien. Want even pinnen om de hoek, zoals het gebruikelijk is in Nederland, betekent op het Hongaarse platteland in veel gevallen, een hele morgen met het openbaar vervoer onderweg zijn naar de bank in een grotere plaats. Dan kies je er toch veel liever voor om in je voortuintje tussen de bloemen op een bankje te wachten totdat de postbode stopt en je pensioentje cash uitbetaald. Zo heb je tijd voor een praatje met de buren, die vaak ook gepensioneerd zijn, of je maakt een praatje met een van de weinige voorbijgangers op een dag.

Een TNT-nazendservice hoef je ook niet af te sluiten als je bent verhuisd. Ondanks de adreswijzigingen die wij verstuurd hadden toen wij van het ene Hongaarse dorp naar het andere verhuisden, bleek dat er nog steeds poststukken aan het oude adres gericht waren. Geen probleem, de postbode kent namelijk iedereen, filtert alles zelf en de fout geadresseerde post wordt keurig afgeleverd op ons nieuwe adres.

Als je de postbode nodig hebt, dan hang je het groen/rode Posta bordje aan je tuinhek. Dan stopt hij, laat zijn overbekende deuntje horen en je kunt op je gemak alles afhandelen aan het opengedraaide raampje van de postauto. Niks geen beveiliging, geen gesloten autodeuren of veiligheidsglas. De lade zonder deksel gevuld met bankbiljetten goed zichtbaar voor iedereen op de bijrijderszit. Geen mens die het in zijn hoofd haalt om 'een graai in de kassa te doen.' De overvaller zou al kennis hebben gemaakt met de dorpsbewoners voordat de politie gearriveerd zou zijn.

In het kleine dorpje heersen nog enige ongeschreven wetten waar men zich aan houdt en dat betekent dat niet iedereen de auto en voordeur op slot hoeft te doen. En de postbode?  Die vertrekt weer, op weg naar het volgende dorp dat kilometers verderop ergens tussen de eindeloze Hongaarse velden zijn plekje heeft gevonden.

eerste publicatie 2009
op tekst en foto's rust copyright, kopiëren niet toegestaanmobiel postkantoor komt aan huis
voor iedereen