Google View Hongarije, handige tool om de vakantieomgeving te verkennen

Sinds april 2013 heeft Google naast uitbreidingen van beelden uit Polen en Roemenië twee landen toegevoegd aan Street View. Hongarije en Lesotho (een land dat in Afrika ligt).

Voor ons is natuurlijk Hongarije het land waar het om draait. Street View is een handige tool om vanuit je luie stoel een bepaald plekje te bekijken. Een tijd geleden ben ik nog eens m.b.v. Google View wezen kijken bij het huis waar vroeger mijn opa en oma in hebben gewoond. Vanuit Hongarije kijken naar een plek waar ik als kind heb rondgelopen geeft een apart gevoel. Maar Google View is niet alleen handig om naar plekjes van vroeger te reizen, het is ook handig voor iedereen die op vakantie wil naar Hongarije en het vakantiehuis dat hij wil boeken eens van een andere kant te bekijken.

Vakantiehuis huren en van te voren de omgeving verkennen
Stel je wil een vakantiehuis huren. Je zoekt op internet en ontdekt een website met prachtige foto's en spetterende vakantieteksten. Het vakantiehuis en zijn directe omgeving wordt altijd op zijn mooist weergegeven, dat is logisch, geef de verhuurders een ongelijk. Maar hoe ziet dat plekje of die straat waarin het vakantiehuis ligt er werkelijk uit? Hoe ziet de straat uit waarin het vakantiehuis ligt? Ligt het vakantiehuis in een mooie straat met veel verzorgd groen of ligt het in een armoedig straatje of aan een lawaaierige grote doorgaande route? Dacht je na het zien van de foto`s een mooi uitzicht te krijgen over een vallei met wijnranken of krijg je straks niet meer te zien dan een saaie vlakte? Liggen in de straat nog meer mooie huizen of is het vakantiehuis het enige opgeknapte huis dat tussen een paar ingestorte huizen ligt?  Van zulke situaties op de hoogte zijn vóórdat je gaat boeken, voorkomt teleurstellingen. Even in de auto springen om te gaan controleren gaat helaas niet.

Google Street View
Op dat moment komt Google Street View van pas. Als het adres van het vakantiehuis op de website is vermeld, is het erg makkelijk. Als er geen adres wordt vermeld (waarom niet, is dan de vraag), vraag het dan op bij de aanbieder. Typ het adres in op Google Maps en je kunt meteen rondwandelen in de straat waar het vakantiehuis staat. Linksom, rechtsom, de straat uit even kijken of het een paar honderd meter verderop ook nog zo mooi is. Met een paar klikken kan je de hele omgeving verkennen. Voldoet het aan wat je had verwacht nadat je de website hebt bezocht en alle vakantieteksten hebt gelezen of blijkt dat Google Street View de rauwe realiteit laat zien en valt het daardoor tegen?

Google View maakt het niet mooier of lelijker. What you see is what you get. Een ideaal hulpmiddel voor iedereen die zijn toekomstige vakantieplekje van te voren wil zien. Omdat Hongarije pas is toegevoegd aan Street View zijn de street-view foto`s van recente datum en komen daardoor goed overeen met de huidige situatie ter plekke.

Eenvoudige tips voor zoeken met Google Maps Street View
als je nog niet zo bekend bent met Google Maps - Google Street View:
De Hongaarse straatnamen zijn soms door Street View moeilijk te herkennen. Ga naar Google Maps en start met het typen van de plaatsnaam. Typ de plaatsnaam over, let op de streepjes op de klinkers. Vaak vult Google de plaatsnaam vanzelf aan.
Daarna de straatnaam, vaak vult Google deze ook vanzelf aan. Lukt het niet dan experimenteer met de straatnaam. In de meeste gevallen kun je `utca` (straat) weglaten of vervangen door de Engelse variant (street). Fo utca (Hoofd straat) wordt dus Fo  of Fo Street (streepje kun je meestal weglaten). Bij langere straatnamen kun je vaak al volstaan door het eerste woord in te typen, de rest vult Google Maps zelf aan. Kossuth Lajos Utca kan ook als Kossuth Utca worden weergegeven of als Kossuth Street, soms is het even puzzelen maar het is in ieder geval de moeite waard.
Als laatste het huisnummer niet vergeten.
Als het adres is opgenomen in Google Street View dan verschijnt links in de witte balk het opgegeven adres met daarbij een kleine afbeelding. Klik erop en er verschijnt een grotere afbeelding. Met de pijltjes op de foto kun je je verplaatsen. Ook kun je inzoomen en uitzoomen. Overal waar Google Street View is geweest, kan iedereen kijken. Je kan het vakantiehuis bekijken, wat ernaast ligt, de buren, de overkant, de straat en nog veel meer.